Se alla

Dags för regeringen att fatta beslut om kärnbränsleförvaret!

Torsdag 9 juli 2020

👉🏻 Efter snart 50 år av förberedelser närmar sig frågan om avfallet från den svenska kärnkraften ett beslut. Isabella Lövin (Mp) behöver snart lägga fram frågan så att regeringen kan fatta ett beslut om tillåtlighet.

 Frågan är ingen nyhet för regeringen. Arbetet inleddes redan 1973 med att en statlig utredning tillsattes där olika alternativa metoder studerades.

 Staten behöver inte öppna plånboken. De medel som ska betala slutförvaret ligger sedan länge fonderade i Kärnavfallsfonden. När regeringen har fattat sitt beslut om tillåtlighet kan kranarna öppnas och tiotals miljarder forsa ut i den svenska ekonomin. Tidpunkten är perfekt när ekonomin nu dessutom behöver en återstart.

 Vi vill uppmana Isabella Lövin att använda sommaren till att förbereda beslutet om slutförvar så att det kan fattas av regeringen så snart Östhammars kommun har tagit ställning.

Frågan kommer vara bland det viktigaste hon gjort som statsråd och innebär att Sverige äntligen får en hållbar lösning på den viktiga kärnavfallsfrågan. Detta efter 47 år av förberedelser. För miljön och klimatets skull.

Arman Teimouri skriver idag tillsammans med Lina Nordquist och Irmeli Bellander i UNT om just detta.