Se alla

Arman Teimouri (L) kommenterar Sveriges energipolitik

Måndag 6 december 2021

Idag på eftermiddagen låg spotpriset på el runt 8 KRONOR/kWh! Under de senaste 30 dagarna har spotpriset för elen varierat mellan ca 9 och 299 öre/kWh.

Sverige har fått en allt försvagad konkurrenskraft där industrietableringar utgår, företag skjuter upp investeringar och gemene man får betydligt högre hushållskostnader. Hushållen har inte behövt tänka på vad det kostar att tvätta eller använda diskmaskinen. Det är på väg att ändras. Och dessutom försenas klimatarbetet.
Det är många faktorer som påverkar elpriset, allt från vädret till råvarupriser och valutor. Men det är inte hela sanningen. Om Sverige – som Liberalerna kämpade för – hade värnat kärnkraften och låtit bli att stänga fullt fungerande fossilfri och planerbar elproduktion i södra Sverige hade vår konkurrenskraft varit starkare. Vi hade haft möjlighet att producera mer fossilfri kärnkraftsel som skulle kunna levereras till kunder i södra Sverige och dessutom trängt undan efterfrågan på fossil elproduktion på kontinenten genom att vi hade kunnat exportera när grannländerna behöver elen.
De rödgröna har urholkat svensk energipolitik och notan skickas till oss elkunder.